Koupili byste si nové AirPods Pro za tuhle cenu?

Apple včera zničehonic představil novou generaci AirPods, tentokrát s přídomkem „Pro“. Rok 2019 se tak nese v duchu „Pro“ zařízení. Apple totiž představil nové iPhony 11 Pro a na začátku roku oznámil také novou generaci Mac Pro.

airpods pro CZ
Nové AirPods Pro nejsou levné, stojí za to?

Dvě zásadní novinky

U nových AirPods Pro je hned několik zásadních změn. Tou první je bezpochyby design (včetně nabíjecí krabičky). Spoustě uživatelům první a druhé generace neseděl tvar sluchátek. Některým z nich vypadávala, druhým jednoduše nebyla pohodlná.

Nově se AirPods více podobají klasickým špuntům. V balení najdete 3 různé velikosti gumiček. Zajímavostí je, že díky mikrofonu uvnitř AirPods Pro a vyladěnému software, si můžete pomocí iPhone otestovat, jestli vám sluchátka dobře sedí. Pozměněný design má také 2 vedlejší efekty:

  1. Sluchátka lépe drží.
  2. Okolní zvuk je lépe izolován.

A právě druhým zásadním vylepšením je ANC (Active Noise Cancelling), tedy aktivní potlačování okolního hluku. Prozatím není na trhu mnoho podobných alternativ (vybavují se nám například sluchátka Sony WF-1000XM3).

Sony WF 1000XM3
Sluchátka Sony WF 1000XM3 | Zdroj: Sony.com

U AirPods Pro můžete vybrat ze dvou módů. První Apple nazývá mód Transparency. Při jeho aktivaci slyšíte mluvené slovo a další zvuky. ANC mód pak potlačuje i další rušivé zvuky. Mezi módy lze přepínat stisknutím spodní části sluchátek, kde se nově nacházejí tlakové senzory, nebo je můžete úplně vypnout. Pro zajímavost, sluchátka analyzují okolní ruch 200× za sekundu.

Vylepšený zvuk a nově i voděodolnost

Kvalita zvuku předchozích generací AirPods nebyla pro většinu náročnějších uživatelů dostačující. AirPods Pro by měly posunout i tuto laťku o něco výše.

Nově jistě potěší také většinu sportovních nadšenců vodě a potu odolnost sluchátek (IPX4), která u předchozích modelů naprosto chyběla. Apple však nedoporučuje se sluchátky například plavat. Klasické běhání je však v pořádku.

Bezdrátové nabíjení již standardem

U 2. generace AirPods jste si museli připlatit za krabičku pro bezdrátové nabíjení. Airdpods Pro jsou dodávány s touto krabičkou již v ceně. Sluchátka vydrží přehrávat hudbu 4,5 hodiny při zapnuté funkci ANC, a až 5 hodin, pokud je aktivní potlačování hluku vypnuté.

Dejte si akorát pozor na to, že v balení najdete kabel USB C <––> Lightning, což znamená, že si budete buď muset přikoupit redukci z USB C na klasické USB, abyste mohli krabičku nabíjet.

Nízká zpětná kompatibilita

Důležité je upozornit na to, že AirPods Pro budou fungovat pouze s nejnovějšími operačními systémy, tzn. iOS 13, MacOS Catalina, iPad OS atp. Samozřejmostí je však kompatibilita s asistentkou Siri.

Airpods Pro iOS
Párovací proces AirPods Pro s iOS | Zdroj: Apple.com

Cena AirPods Pro byla v ČR stanovena na 7 290 Kč ($249 v USA), což se může zdát být mnoho, na druhou stranu výše zmíněná sluchátka od Sony stojí okolo 6 490 Kč. Otázkou však zůstává, koupili byste si je?